Przejdź do treści

rok szkolny 2018- 2019

Wycieczki
Działalność żnińskiego PepsiCo rozpoczęła się w czerwcu 1996 r.
10 października bieżącego roku mieliśmy okazję poznać poszczególne etapy produkcji różnych napojów tej firmy.
Zanim mogliśmy obejrzeć produkcję, musieliśmy wysłuchać regulaminu obowiązującego w zakładzie. Po zapoznaniu się z nim poproszono nas o założenie niebieskich czepków i pomarańczowych zatyczek do uszu.
Produkcja Pepsi rozpoczyna się w sali gdzie znajduje się maszyna, która w wysokiej temperaturze (około 180°) nadaje właściwy kształt butelkom.
Podczas przyglądania się temu procesowi dostaliśmy od Pani kierowniczki nieuformowane flakony, w różnych kolorach. Gotowe trafiają do etykieciarni.
Syropiarnia jest uznawana za serce całej fabryki. To tam mieszane są różne składniki, z których powstają napoje. Mieliśmy okazję spróbować mieszaniny jednorodnej wody z cukrem. Była ona lepka i przede wszystkim bardzo słodka.
Odwiedziliśmy również laboratorium, gdzie jedna z laborantek pokazała nam jak sprawdzają oni stan napojów. Jeden z naszych kolegów mógł dokonać analizy mirindy. Po jej wykonaniu pan Stanisław przedstawił nam odczyny roztworów i skalę pH. Na koniec, w oczekiwaniu na rozpoczęcie produkcji, zostaliśmy poczęstowani ich produktami i syropami.
Około godziny 15.00 rozpoczęła się produkcja i mogliśmy zobaczyć proces od momentu powstania butelki, poprzez napełnienie jej napojem aż do chwili, w której za moment napoje trafią na palety i wyjadą w drogę do Litwy, Łotwy, Ukrainy, Rumuni i wielu innych krajów.
Dzięki tej wycieczce mogliśmy zobaczyć produkcję krok po kroku i dowiedzieć się czegoś nowego. Była to bardzo ciekawa przygoda.
                                                                                                                               Nicola Ptaszyńska i Magda Kaizer klasa VIII a
                                        



We wtorek, 25 września 2018r. dziesięcioro z nas -  uczniów klasy ósmej, w ramach kółka chemicznego odwiedziło  Piekarnię „Maryś” w Żninie. Mieliśmy okazję obserwować pracę nowoczesnych maszyn piekarniczych. Kierownik piekarni zapoznał nas z technologią produkcji chleba. Mogliśmy spróbować uformować ciasto na chleb, tak jak to robiono przed skonstruowaniem specjalnych maszyn. Mieliśmy również szansę zobaczyć jaką pracę wykonują poszczególne urządzenia, jak kiedyś wkładało się chleb do pieca, a jak robi się to dziś.
Po włożeniu chlebów do pieca zostaliśmy poczęstowani pysznymi ciastkami – kusicielami. Była to chyba najlepsza atrakcja. Panowie podzielili się z nami różnymi ciekawostkami dotyczącymi ich pracy. Była to bardzo ciekawa i pouczająca lekcja.
                                                                                                                                          Tekst- Nikola Ptaszyńska
                                                                                                                                                                 klasa VIII a

     

Darmowy licznik odwiedzin
Wróć do spisu treści